Evenement afbeelding

Maaltijdbegeleiding bij volwassenen & ouderen

DONDERDAG 21 MEI 2026
Werk je als ergotherapeut, verpleegkundige, verzorgende, opvoedkundige, diëtist... in een ziekenhuis/WZC/instelling voor mensen met een beperking? Wil je meer inzicht krijgen in de bijzonder boeiende wereld van maaltijdbegeleiding en slikproblemen? Dan is deze praktijkgerichte studiedag écht iets voor jou!

Programma 

TijdInhoud
09u00Voormiddagprogramma met pauze
12u15Pauze met broodjeslunch
13u00Namiddagprogramma met pauze
16u15Afronding van de vormingsdag

Voormiddaggedeelte 

  • Normale slikken 
  • Presbyfagie
  • Dysfagie
  • IDDSI theorie en demo

Namiddaggedeelte

  • Ervaringsmoment: Tijdens dit ervaringsmoment stappen we even in de schoenen van de ander. Hoe is het om afhankelijk te zijn van iemand anders om gevoed te worden? Wat doet dat met je gevoel van autonomie, comfort en waardigheid? En hoe wil jij dan eigenlijk begeleid worden?
  • Persoonsgerichte maaltijdzorg bij personen met dementie: Eten is veel meer dan voeding alleen – het is beleving, verbinding en kwaliteit van leven. Tijdens dit interactief moment ontdek je hoe persoonsgerichte maaltijdzorg bij personen met dementie het verschil kan maken. Geen eenrichtingsverkeer, maar een participatieve sessie waar jouw ervaringen, vragen en ideeën plaats krijgen. Je vertrekt met concrete inzichten, tips en inspiratie om mee te nemen binnen je eigen werksetting om kwaliteitsvolle maaltijdzorg vorm te geven.

Doelgroep

Zorgverleners die maaltijdbegeleiding geven en/of werken met personen met slikproblemen. De primaire focus ligt op ergotherapeuten, verpleegkundigen, verzorgenden, opvoeders, begeleiders, diëtisten, …

 

Sprekers

Anne-Sophie Beeckman 
Anne-Sophie startte onmiddellijk na haar afstuderen als logopediste in AZ Maria Middelares (Gent), waar ze met de jaren een bijzondere passie voor slikproblemen ontwikkelde. Vanuit deze passie richtte zij een Postgraduaat dysfagie op voor afgestudeerde logopedisten. Zij doceert sinds een aantal jaar ook slikgerelateerde vakken aan bachelorstudenten Logopedie. Haar grote passie is kennis van slikproblemen delen met iedereen: van logopedisten tot verzorgenden, verpleegkundigen en ergotherapeuten! 

Manon Langeraert 
Manon werkt als neurologopediste heel nauw samen met ergotherapeuten! Manon heeft ervaring als zelfstandig logopedist, maar ook als logopedist in De Karrekol (tehuis voor volwassenen met een mentale beperking). Vanuit haar passie voor lekkere én veilige voeding voor mensen met slikproblemen, richtte ze samen met ergotherapeut Jonas Dierckens Treat your Eat op: samen maken ze de lekkerste slikveilige IDDSI 4-gerechten! Check zeker hun Instagrampagina om visueel te smullen!  

Sabine Boerjan werkt sinds 2009 bij het Expertisecentrum Dementie Paradox als project- en trajectverantwoordelijke.
Ze is auteur van het boek “Als eten een zorg wordt: het maaltijdgebeuren bij personen met dementie” (Acco) en bezieler én lesgever van de opleiding Maaltijdcoach Dementie.

 

Kostprijs 

Earlybirdtarief
Stageplaatsen: €165
Standaard: €185

Tarieven:
Stageplaatsen: €185
Standaard: €205


 

 

00
Dagen
00
Uren
00
Minuten
00
Seconden
DATUM(S)
donderdag 21 mei 2026 09:00-16:15
DOELGROEP(EN)
externen
COMPETENTIES
Gezondheid, zorg en welzijn
CONTACT
LOCATIE
KNT
(nog niet gekend)
DEEL DIT EVENEMENT