Evenement afbeelding

Kinderen ondersteunen met psychische uitdagingen (2 aparte lesdagen)

Wij zijn verheugd je uit te nodigen voor deze unieke gelegenheid. Ontdek hoe je kinderen met psychische uitdagingen en hun omgeving kunt ondersteunen. Je hebt de vrijheid om één of beide lesdagen bij te wonen, afhankelijk van wat het beste in je agenda past.

Wij zijn verheugd je uit te nodigen voor deze unieke gelegenheid. Ontdek hoe je kinderen met psychische uitdagingen en hun omgeving kunt ondersteunen.  Je hebt de vrijheid om één of beide lesdagen bij te wonen, afhankelijk van wat het beste in je agenda past. Voor degenen die nog dieper willen duiken, bieden we de mogelijkheid om de volledige module ‘psychische zorg voor het kind’ te volgen, bestaande uit 5 opeenvolgende boeiende lesdagen. Op de eerste dag zullen inspirerende sprekers waardevolle inzichten delen over onderwerpen als ADHD, psychose en depressie bij kinderen en jongeren.

Bovendien introduceert het VLESP vanaf december nieuwe richtlijnen voor suïcidepreventie bij kinderen en jongeren. Tijdens deze lesdag hebben jullie het voorrecht om deze primeur te ontvangen.

Op de tweede dag wachten er opnieuw inspirerende sprekers met een schat aan ervaring op je. Ze staan klaar om hun kennis en passie met je te delen. Tijdens deze dag zie je hoe we kinderen en jongeren kunnen ondersteunen die op verschillende manieren en via verschillende invalshoeken met geweld in aanraking komen. Deze dag wordt afgetrapt door Geert Taghon, de schrijver van het boek Skunk, die een duidelijk beeld wil geven van de leefwereld van de kinderen in de jeugdgezondheidszorg.

Schrijf je in en maak deel uit van deze verrijkende ervaring!

 

 

Inhoud

Dag 1: donderdag 16 mei 2024

Vere Verhoeven zal jullie meenemen in een uitleg over wat de diagnose ADHD precies inhoudt en tevens de impact van het label bespreken.

Daarna zal Chiara Versluys de gloednieuwe richtlijnen voor suïcidepreventie bij kinderen en jongeren presenteren. Aangezien deze richtlijnen pas sinds januari 2024 van kracht zijn, zullen jullie na deze sessie volledig up-to-date zijn en in staat zijn om de beste zorg te bieden aan kinderen en jongeren.

Jef Lisaerde zal, vanuit zijn uitgebreide ervaring in de behandeling van vroege psychoses, in een interactieve sessie zijn kennis delen en jullie begeleiden in het omgaan met jongeren die psychoses doormaken.

Tenslotte zal Dr. Demeulenaere de dag op zijn boeiende en interactieve wijze afsluiten, waarbij hij het thema depressie bij kinderen en jongeren zal behandelen.

Dag 2: donderdag 23 mei 2024

Aan het begin van deze dag zal Geert Taghon jullie begeleiden in de uitdagende taak om een dieper begrip te ontwikkelen en effectief om te gaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag in de dagelijkse praktijk. Vervolgens zal Bjorn Claessens je meenemen in de essentie van het ondersteunen van minderjarige daders. Marlene Remmery zal je betrekken in de werking van het zorgcentrum na seksueel geweld, en we sluiten de dag af met een (fascinerende) blik in de werking van het vertrouwenscentrum voor kindermishandeling gegeven door Kristel Bovijn en Dr. Kluppels. Het wordt een dag vol inzichten en inspiratie!

Programma

Dag 1: donderdag 16 mei  

8u30-10u00: ADHD de diagnose en het label (Vere Verhoeven)

10u15-12u15: suïcidaal gedrag en suïcidepreventie (Chiara Versluys)

13u15-15u15: Psychosen bij jongeren(Jef Lisaerde)

15u15-17u15: Depressie bij kinderen en jongeren (Dr. De Meulenaere)

 

Dag 2: donderdag 23 mei  

8u30-10u30: Gedragsproblemen en agressieregulatie (Geert Taghon)

10u45-12u15: Minderjarige daderhulpverlening (Sébastien Vernieuwe)

13u15-14u45: Hypnose bij kinderen (Katrien De Winne)

15u00-16u15: Zorgcentrum na seksueel geweld (Marlene Remmery)

16u15-17u30: Vertrouwenscentrum kindermishandeling (Kristel Bovijn en Dr. Kristel Kluppels)

 


 

Doelgroep

Deze boeiende bijscholing richt zich tot iedereen die in contact komt met kinderen: verpleegkundigen, leerkrachten, ergotherapeuten en meer. Ouders die geïnteresseerd zijn, zijn natuurlijk ook van harte welkom! Samen kunnen we de zorg voor kinderen en jongeren naar een hoger niveau tillen.

 

Als je de volledige module 'Psychische Zorg voor Kinderen en Jongeren' wilt volgen, kun je je inschrijven via deze link of stuur een vrijblijvende e-mail naar lies.verstraete@arteveldehs.be voor meer informatie. Deze module omvat 5 dagen en vindt plaats op vijf opeenvolgende donderdagen: 2, 16, 23 en 30 mei en 6 juni.

Korte informatie over de module ‘psychische zorg voor kinderen en Jongeren’:

Op de eerste dag begint ons programma met de fundamenten, waarin onderwerpen zoals ontwikkelingspsychologie, hechtingsdynamieken en de psychologie van adolescenten aan bod komen. Gedurende de vier daaropvolgende lesdagen richten we ons op diverse psychische uitdagingen, met als doel de meest effectieve ondersteuning te bieden aan kinderen en hun omgeving. Sluit je aan en laten we samen groeien in onze zorg voor de jongere generatie!

Lesgevers van deze lesdagen

Vere Verhoeven                              

Klinisch psychologe Vere Verhoeven komt vanuit haar werkervaring in een diagnosecentrum spreken over de diagnostiek en begeleiding van jongeren met ADHD. Ze heeft hierbij aandacht voor de praktische toepassing in de geestelijke gezondheidszorg

Chiara Versluys 

Stafmedewerker bij het centrum ter preventie van zelfdoding. Hun missie is het voorkomen van zelfdoding en de vermaatschappelijking van die preventie. Zij willen suïcidaliteit bespreekbaar maken en mensen helpen bij het omgaan met en verminderen van suïcidaliteit en het overbruggen van een suïcidale crisis. 

Jef Lisaerde

Jef Lisaerde werkt als psycholoog binnen het mobiele zorgteam voor jongeren en jonge volwassenen met psychose of een gevoeligheid voor psychose, Vrint.  Hij heeft hierbij een ruime ervaring in de behandling van vroege psychoses. Als kinder- en jeugdpsycholoog met een systemische achtergrond, gaat hij vooral aan de slag met adolescenten of jongvolwassenen en hun gezin. Hij schreef mee aan het boek ‘psychose bij jongeren, helpen bij de zoektocht naar identiteit’.

 

Dr. Demeulenaere          

Dr. De Meulenaere is kinder- en jeugdpsychiater en is medisch afdelingshoofd van de kinder- en jeugdpsychiatrie in het UZ Gent. Deze bijscholing kadert in zijn visie van een brede ondersteuning en dus het versterken van alle schakels.

Geert Taghon

Geert Taghon was 25 jaar werkzaam binnen de wereld van kinder- en jeugdpsychiatrie. Sinds september 2016 is hij docent in de hogeschool Vives te Kortrijk en werkt sinds 2006 samen met het Eekhoutcentrum. Daarnaast is hij freelance vormingswerker, sociaal bemiddelaar en erkend ART-trainer (Agressie Regulatie Trainer – Goldstein).

Geert Taghon is auteur van het boek "Antwoorden op agressie en grensoverschrijdend gedrag' (Dupont V. en Taghon G., Pelckmans Pro, 2019) en van het boek “Skunk. De geur van een destructief leven.” (Van Halewyck)

Sébastien Vernieuwe

Sébastien Vernieuwe studeerde Orthopedagogie (gr.), oplossingsgerichte cognitieve systeemtherapie en blijft zich bijscholen in systemische methodieken. Hij is de stichter-voorzitter van Thepco vzw, een organisatie met als missie het bieden van therapie en pedagogische counseling aan maatschappelijk kwetsbare jongeren/gezinnen en het implementeren van oplossingsgericht werken in de jeugdhulp.

Katrien De Winne

Katrien stond mee aan de wieg van het Freinetonderwijs in Gent. Vandaag werkt Katrien als internationaal gecertificeerd NG hypnotherapeut om angsten en trauma’s die zich van jongs af aan vastzetten in het onderbewuste aan te pakken bij de wortel.

Marlene Remmery

Marlene Remmery is hoofdverpleegkundige in het Zorgcentrum na seksueel geweld in het UZ Gent.

Kristel Bovijn en Dr. Kristel Kluppels

Kristel Bovijn is maatschappelijk assistent in het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling van Oost-Vlaanderen en Kristel Kluppels werkt er als vertrouwensarts.

 

 

Praktische informatie

WANNEER?

Lesdag 1: Donderdag 16 mei van 8u30 tot 17u30

Lesdag 2: Donderdag 23 mei van 8u30 tot 17u30

WAAR?

Campus Kantienberg
Voetweg 66, 9000 Gent 

KOSTPRIJS

Niet-studenten: €100 per lesdag  (excl. lunch)

Studenten: €15 per lesdag (excl. lunch)

! Gezien dit een samenwerking is met verschillende partners dien je hiervoor ook als medewerker van Arteveldehogeschool in te schrijven als externe !

 

 

 

Inhoudelijke vragen

Susanna Mechiels

Coördinator van de module ‘psychische zorg voor het kind’

Contacteren via mail: susanna.mechiels@arteveldehs.be

 

Lies Verstraete

Coördinator Postgraduaat Pediatrie en Neonatologie

Contacteren via mail: lies.verstraete@arteveldehs.be

 

Praktische vragen

Lieselot Heiden

Contacteren via mail: lieselot.heiden@arteveldehs.be

 

 

00
Dagen
00
Uren
00
Minuten
00
Seconden
DATUM(S)
donderdag 16 mei 2024 08:30-17:00
donderdag 23 mei 2024 08:00-17:00
DOELGROEP(EN)
externen
medewerkers
studenten
COMPETENTIES
Innoveren
VRIJE PLAATSEN
CONTACT
LOCATIE
KNT
(Nog niet gekend)
Partner Logo

DEEL DIT EVENEMENT