Inhoud
Deze workshop helpt jou om de samenwerking met ouders te versterken. We staan stil bij de effectiviteit van ouderbegeleiding en hoe je deze doeltreffend toepast in de praktijk. Door ouderbetrokkenheid te optimaliseren verbetert de communicatie, vermindert frustratie en kunnen kinderen sneller vooruitgang boeken. Vanuit onze ervaring als thuisbegeleider, logopedist en Hanen-therapeut bespreken we hoe je kan starten met ouderbegeleiding en hoe je mogelijke drempels kan overwinnen. We belichten de rol van ouders en hoe je hun inzicht in hun eigen communicatie kan vergroten om deze drempels te verlagen. Vanuit een theoretische basis bieden we concrete handvaten om ouderbetrokkenheid onmiddellijk te integreren in de praktijk. Gedurende de dag werken we met casussen en eigen videomateriaal om de theorie in de praktijk te brengen.
Doe mee aan deze workshop en versterk de samenwerking met ouders voor een effectievere taaltherapie!
Programma
Voormiddag 9.00u-12.00u
Theoretisch kader en concrete handvaten en strategieën.
Hoe ziet effectieve ouderbegeleiding eruit in de praktijk? Wat zijn de rollen van ouders en therapeuten? Hoe werk je samen met ouders om therapiedoelen te bereiken? Hoe integreer je videoanalyse in taaltherapie en ouderbegeleiding?
Namiddag 13u - 16.00u
Praktische toepassing en casusbespreking.
Analyse en bespreking van (meegebrachte) casussen en (jullie) video's van ouder-kindinteractie of therapeut-kindinteracties. Reflecteren en feedback om theorie en praktijk te verbinden.
Doelgroep
Logopedisten en thuisbegeleiders die werken met kleuters rond taal in één- en meertalige context.
Lesgevers
Nele Meybosch werkt als thuisbegeleider bij Sint-Lievenspoort waar ze begeleiding geeft aan gezinnen met kinderen met een (vermoeden van een) taalontwikkelingsstoornis daarnaast werkt ze als zelfstandige logopedist in haar eigen praktijk. Ze specialiseerde zich in het behandelen en ondersteunen van kinderen en volwassenen met spraak-, taal-, stem- en leerproblemen. Ze zet in op samenwerken met en informatie geven aan ouders en andere betrokkenen om het resultaat van de begeleiding en de therapie te maximaliseren.Shana Wittevrongel werkt als docent aan Arteveldehogeschool en als thuisbegeleider bij Sint-Lievenspoort. Als gecertificeerd Hanen-therapeut situeert haar expertise zich op vlak van taalontwikkeling bij jonge kinderen. In de thuisbegeleider biedt ze ouderbegeleiding aan gezinnen met kinderen met een gehoorverlies of een (vermoeden van een) taalontwikkelingsstoornis. Ze gaat al coachend met de ouders aan de slag om de communicatie te verbeteren zodat kinderen volop kunnen participeren thuis en in hun omgeving.