Evenement afbeelding

Neuroplasticiteit en ergotherapie binnen de fysieke revalidatie - DATA NOG OVERAL AANPASSEN

Als ergotherapeut word je in het werken met cliënten met een neurologische aandoening vaak geconfronteerd met de nood aan een specifieke benadering. Tijdens deze meerdaagse bieden we verschillende handvaten en praktijkgerichte tools aan om concreet aan de slag te gaan.

Dagindeling  (overzicht uren) 
9u00   Voormiddagprogramma met pauze
12u15  Pauze met broodjeslunch
13u00  Namiddagprogramma met pauze
16u15  Afronding van de vormingsdag

Inhoud
De driedaagse opleiding opleiding biedt een verdieping in de functionele neurologie en de aanpak van een ergotherapeut bij personen met een neurologisch letsel. We vertrekken vanuit de theorie maar leggen de link naar de dagdagelijkse ergotherapeutische praktijk.

Dag 1
Basisanatomie en neurologie (2u): We starten de reeks met een korte theoretische duiding over anatomie en neurologie. Dr Vakaet legt dit op een heldere en duidelijke manier uit. We zoomen dieper in op CVA en staan stil bij mogelijke oorzaken. Als cursist leer je hoe je deze informatie ook op een begrijpbare manier kan overbrengen naar je eigen patiënten. (???, AZ Maria Middelares, Gent)
Eerste observatie - houdingsreflex mechanismen (1u): We staan stil bij de allereerste observatie die nog voor het assessment komt. Welke belangrijke info haal je uit die eerste momenten? (Leen Rooms, AZ Maria Middelares en Arteveldehogeschool)
LeRgo-tool (3u): Leen Rooms stelt de LeRgo-tool voor die duidelijke handvaten geeft.  We staan stil bij de opbouw en leggen linken naar de eigen praktijk. Er wordt gewerkt met casussen die zullen uitgewerkt worden tot op het niveau van de interventies. (Leen Rooms, AZ Maria Middelares en Arteveldehogeschool)

Dag 2
Deze dag voorzien we 2 workshops waarbij de groep wordt opgesplitst.
CIMT (2x 3u): Een populaire therapiemethode in de behandeling van een plegisch bovenste lidmaat is constraint induced movement therapy (CIMT). Doordat personen met een hemiplegie vaak problemen ervaren met het efficiënt gebruiken van hun aangedane hand en arm, leren ze vaak effectieve strategieën om taken uit te voeren met één hand. CIMT is een therapiemethode, ondersteund door theorieën van motorisch leren en neuroplasticiteit, die de aangedane hand en arm intensief gaat trainen door het gebruik van de niet-aangedane zijde te verhinderen.
PANat (2x 3u): Pro-Actieve benadering van Neurologische revalidatie met integratie van Johnstonespalken en andere therapiehulpmiddelen. In deze workshop exploreren we het thema: weerstand en ketens. Is een paretische arm wel zo paretisch als we denken? (Anne-Marie Verstraeten, Accredited teacher PANat) 

Dag 3
Betekenisvol handelen: Tijdens deze laatste doe-dag gaan we heel interactief aan de slag.  Maryke Moens deelt haar praktijkervaringen vanuit uit de chronische zorgcontext (NAH Eindelijk) bij een persoon met NAH. De dag wordt opgesplitst in 4 delen waar er duiding zal gegeven worden over thuisbegeleidingen, groepstherapie in een dagcentrum: 'Hoe pakken we dit aan?', Begeleid Werken met NAH en wonen binnen een begeleid zelfstandig wonen concept. We vertrekken steeds vanuit concrete situaties en bekijken elk onderdeel vanuit de 'vijf-vinger-reflectie'. (Maryke Moens, Afdeling NAH Eindelijk vzw Blijdorp)

Doelgroep

Ergotherapeuten en kinesitherapeuten, werkzaam in de fysieke revalidatie

Lesgevers

xxx

Leen Rooms studeerde in 1987 af als ergotherapeute aan de Arteveldehogeschool in Gent. Ze startte haar baan in een revalidatiecentrum voor kinderen met leerstoornissen en nadien werkte ze in een woonzorgcentrum op de dementieafdeling. Sinds 1990 vond ze haar weg in de fysieke revalidatie op de afdeling revalidatie van het AZMM in Gent met als specialisatie neurologie en revalidatie bij chronische pijn. In 2018 heeft zij de opleiding Myofaciale Triggerpoint Coach afgerond en is ze zich gaan specialiseren in de richting van de psychosomatiek. In 2007 is zij naast haar baan als praktijkdocente op de Artevelde Hogeschool en ergotherapeut in het revalidatiecentrum, als zelfstandige gaan werken in de eerstelijn met de doelgroepen wervelzuilklachten, chronische pijn en vermoeidheid. Ze ontwikkelde in haar zelfstandige thuispraktijk een basisprogramma functionele training(ergotherapie) voor chronische pijn patiënten. Kennis en inzicht in het normaal bewegen, yoga en houdingsbewustzijn waren in combinatie met een bio-psycho-sociaal denkkader een belangrijk uitgangspunt bij het uitwerken van een basisprogramma dat zich vooral richt op functionele en functionaliteitstraining.

Liesbeth Ryssen (wordt aangevuld)

Anne Marie Verstraeten is PANat accredited teacher. Ze werkte als ergotherapeute in België en Groot Brittannië; nu zelfstandig in bijberoep.
Haar Advanced Diploma in Health Sciences(research methods) heeft ze in de UK behaald.

Maryke Moens is ergotherapeut binnen NAH Eindelijk te Buggenhout en zelfstandig ergotherapeut sinds 2013. Haar expertisegebied is het cognitief functioneren van personen met NAH.

Kostprijs

Early bird:

Stageplaatsen: 400 euro

Standaard: 420 euro

Vanaf 20 januari 2025: 

Stageplaatsen: 420 euro

Standaard: 440 euro

 



00
Dagen
00
Uren
00
Minuten
00
Seconden
DATUM(S)
vrijdag 18 oktober 2024 09:00-16:15
dinsdag 18 maart 2025 09:00-16:15
donderdag 24 april 2025 09:00-16:15
DOELGROEP(EN)
medewerkers, studenten & externen
externen
medewerkers
studenten
COMPETENTIES
Gezondheid, zorg en welzijn
VRIJE PLAATSEN
CONTACT
LOCATIE
KNT
(nvt)
DEEL DIT EVENEMENT