Dagindeling (overzicht uren)
9u00 Voormiddagprogramma met pauze
12u15 Pauze met broodjeslunch
13u00 Namiddagprogramma met pauze
16u15 Afronding van de vormingsdag
Inhoud
Developmental Coordination Disorder of DCD is een weinig gekende ontwikkelingsstoornis die voorkomt bij 5 tot 6% van de schoolgaande kinderen. Iedereen kent wel iemand die onhandig is, maar wanneer is er meer aan de hand? Hoe komt het dat iemand DCD heeft? Hoe kan je deze kinderen opmerken in de klas? Waar kan je ze naar doorverwijzen? En vooral: hoe kan je ze ondersteunen in de klas? Op deze studiedag krijg je een antwoord op al deze vragen door middel van theoretische uiteenzettingen, ervaringsoefeningen, en vooral heel veel praktische handvaten.
Tot slot maak je ook kennis van de DCD doebox en ontdek je hoe deze tool kan ingezet worde in de praktijk.
-
Doelgroep
Leerkrachten, ondersteuners, CLB medewerkers, zorgcoördinatoren, therapeuten (ergo, kiné, logo, psychomotoriek) die nog geen/beperkte basiskennis hebben en/of een heropfrissing nodig hebben. De inhoud van de studiedag is niet geschikt voor therapeuten met meer ervaring die op zoek zijn naar heel gerichte tips voor in therapie.
Lesgever(s)
Griet Dewitte is al meer dan 30 jaar werkzaam als pediatrisch kinesitherapeut. Zij deed ervaring op in de revalidatiesector, het buitengewoon onderwijs en in haar eigen privé-praktijk. Zij werkt momenteel in het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen en het Referentie Centrum Autisme van het UZ Gent . Daarnaast is zij verbonden als docent aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie. Zij is (co)-auteur van diverse publicaties rond DCD en Psychomotorische Therapie. Zij coördineert tevens het Postgraduaat ‘Psychomotorische Therapie bij kinderen en jongeren’ aan de UGent.
Amy De Roubaix is opgeleid als pediatrisch kinesitherapeut. Na vier jaar gewerkt te hebben in het bijzonder onderwijs en in een privépraktijk, waar zij kinderen met diverse ontwikkelingsuitdagingen begeleidde, begon zij een doctoraat aan de Universiteit van Gent. In haar doctoraatsonderzoek richtte zij zich op de vroegtijdige kenmerken van DCD en de impact daarvan op zowel het kind als het gezin. Ze benadert haar onderzoek op een holistische manier, waarbij zij verder kijkt dan diagnostische labels en disciplines.
Team DCD Doebox: Anneleen Vervaet, Britt Martens, Rune Potier en Yana Van der Eecken zijn alle vier afgestudeerd als ergotherapeuten in 2023. Hun gezamenlijke passie voor kinderen en hun interesse in Developmental Coordination Disorder (DCD) leidde hen tot het ontwerp van de DCD doe-box als onderdeel van hun bachelorproject. Met een achtergrond in vrijwilligerswerk en professionele ervaring in verschillende onderwijs- en zorginstellingen, combineren ze hun creativiteit en expertise om bij te dragen aan het welzijn van kinderen met DCD.