Evenement afbeelding

Motiverende gespreksvoering voor therapeuten, ondersteuners en begeleiders

"Niets is zo blijvend als verandering." Het is niet jij als therapeut/begeleider die de persoon gaat veranderen, het is de persoon zelf die met de idee van verandering moet komen. Met motiverende gespreksvoering is het juist daar waar we ons op gaan inzetten.

Inhoud

  • Het algemene kader van motiverende gespreksvoering en de uitgangsprincipes
  • Belang van motivatie
  • De 4 processen van motiverende gespreksvoering: engageren, focussen, ontlokken en plannen
  • De veranderingscirkel waarbij we zicht krijgen op de ambivalentie die speelt bij de cliënt en hiermee aan de slag aan
  • Inzetten op verandertaal
  • 5 technieken van motiverende gespreksvoering
  • Training motiverende vraagstelling

De centrale taak in het gesprek is de cliënt zijn intrinsieke motivatie te laten onderzoeken en versterken. Dit maakt motiverende gespreksvoering niet vrijblijvend maar legt de focus op verandering die de cliënt expliciet of impliciet wenst.

Programma

Donderdag 10 okt Donderdag 17 okt
9u-12u30
 
Intro MVG
Belang van motivatie  Grondhouding motiverende gespreksvoering
De veranderingscirkel en verandertaal
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Lunch Lunch
13u30-16u30
 
 
Uitgangsprincipes MVG
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
 
Motiverende gesprekstechnieken
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Doelgroep

De opleiding motiverende gespreksvoering wordt ingericht voor begeleiders en therapeuten die direct betrokken zijn bij cliënten waar gedragsverandering wenselijk is. Motiverende gespreksvoering kan je in verschillende contexten inzetten,  waaronder gezondheidszorg, sociaal werk, psychologie en counseling. Het is inzetbaar bij cliënten die te maken hebben met gedragsproblemen, verslavingskwesties, demotivatie, levensstijlveranderingen, of andere gedragsgerelateerde uitdagingen.

Motiverende gespreksvoering kan ingezet worden bij cliënten waarbij algemene  gesprekstechnieken soms te kort komen of waarbij het moeilijk is een goede samenwerking met cliënten te bereiken. Het helpt om de motivatie en intrinsieke wil van je cliënt voor gedragsverandering te vergroten en te koesteren

De opleiding motiverende gespreksvoering zal de deelnemers helpen begrijpen hoe ze cliënten kunnen ondersteunen bij het exploreren van hun doelen, ambivalentie over gedragsverandering kunnen aanpakken en een empowerende gespreksomgeving kunnen creëren om positieve resultaten te bevorderen.

Lesgever

Margot Mestdagh, docente binnen de opleiding graduaat Orthopedagogische begeleiding. Ik ben psychologe van opleiding met een achtergrond in forensische psychologie (PC Sint-Jan-Baptist) en bijzondere jeugdzorg (vzw aPart). Tijdens mijn werk in deze diverse contexten merkte ik een aanzienlijke behoefte aan motiverende gespreksvoering, zowel onder de cliënten als binnen het professionele team waarmee ik samenwerkte. Om aan deze behoefte te voldoen en mijn professionele ontwikkeling voort te zetten, heb ik me toegewijd aan het volgen van diverse bijscholingen op het gebied van motiverende gespreksvoering. Bovendien ben ik ook getraind in oplossingsgerichte benaderingen en heb ik het traject oplossingsgericht coachen gevolgd aan het Oplossingsgericht Centrum in Gent. Je zal dus zeker ook invloeden van het oplossingsgerichte terugvinden in de opleiding. 

 

Ik ben ervan overtuigd dat we het meest kunnen bereiken door samen met de cliënt te kijken naar hun bestaande kwaliteiten en capaciteiten, en deze als basis te gebruiken voor verdere groei. Dit houdt in dat we ons voornamelijk richten op wat de cliënt écht wil, in plaats van de focus te leggen op wat wij zelf belangrijk vinden. 

00
Dagen
00
Uren
00
Minuten
00
Seconden

DATUM(S)
donderdag 10 oktober 2024 09:00-17:00
donderdag 17 oktober 2024 09:00-17:00
DOELGROEP(EN)
medewerkers, studenten & externen
COMPETENTIES
Cliëntgerichtheid
Coachen
Gezondheid, zorg en welzijn
Sociaal
Omgaan met moeilijke cliënten
VRIJE PLAATSEN
CONTACT
LOCATIE
Campus Zwijnaardsesteenweg, A-blok (Elfjulistraat 39)
DEEL DIT EVENEMENT