Je kan inschrijven voor:
Sessie 1: Diversiteit in de 21ste eeuw (6 feb 25)
In een wereld van globalisering, migratie en superdiversiteit, is het cruciaal om te begrijpen hoe deze thema’s jouw leven en werk beïnvloeden. Ontdek de evolutie en ontwikkeling van interculturaliteit en diversiteit en leer de psychologische mechanismen van ons brein kennen die hierbij een rol spelen.
We onderzoeken zowel het staatsbeleid als werkvloerpraktijken: wat werkt, wat niet en welke obstakels ervaren sommige mensen om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Met deze inzichten kun je jouw werkplek diversiteitsbewuster maken en een inclusievere omgeving creëren.
Sessie 2: Diversiteitssensitief communiceren: hoe omgaan en reageren op racistische uitspraken, polarisatie en micro-agressie (13 feb 25)
Wil je leren hoe je bewuster en effectiever kunt communiceren in een diverse omgeving?
In deze workshop ontdek je hoe ons brein automatisch mensen in hokjes plaatst en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. We gaan in op zowel zichtbare als onzichtbare aspecten van verschillen, en hoe persoonlijke normen, waarden en overtuigingen ons gedrag en onze interacties beïnvloeden.
Je krijgt inzicht in hoe en waarom racisme, discriminatie en polarisatie kunnen ontstaan, en je leert hoe je hier constructief op kunt reageren. Door middel van praktische oefeningen leer je gebruik maken van een communicatiestrategie die je direct kan inzetten in jouw eigen (werk)omgeving.
Zo ben je beter in staat om patronen te doorbreken en mensen aan te zetten om open en respectvol te communiceren, ongeacht de situatie.
Sessie 3: Diversiteitssensitief communiceren: van misverstanden in communicatie naar heldere boodschappen (20 feb 25)
Wil je begrijpen waar communicatiestoornissen en misverstanden vandaan komen en hoe je helder en sensitief kan communiceren ondanks of zelfs dankzij verschillen?
In deze workshop ontdek je hoe verschillend mensen boodschappen kunnen interpreteren, zelfs als ze voor jou duidelijk lijken. We verkennen waarom deze verschillen ontstaan en hoe ze je samenwerking en communicatie kunnen beïnvloeden.
Je krijgt inzicht in de onderliggende waarden die menselijk gedrag sturen en hoe culturele en interpersoonlijke verschillen je manier van communiceren vormgeven. Met behulp van praktische voorbeelden en interactieve oefeningen ontwikkel je concrete vaardigheden die je meteen kunt toepassen in je werk en dagelijks leven.
Na deze workshop ben je beter in staat om effectief en respectvol te communiceren in diverse omgevingen, wat je samenwerking en interacties zal versterken.
Sessie 4: Diversiteitssensitief communiceren: breinmechanismen en hoe communiceren met andersdenkenden (27 feb 25)
Hoe verwerken wij informatie en waarom trekken mensen verschillende conclusies uit dezelfde gegevens? Door inzicht te krijgen in de werking van ons brein, kunnen we beter begrijpen hoe onze percepties en interpretaties gevormd worden. Deze kennis stelt ons in staat om effectiever te communiceren met mensen die anders denken dan wij.
In deze sessie duiken we in de psychologische mechanismen die onze informatieverwerking sturen. Vervolgens passen we deze inzichten toe op gesprekstechnieken die je helpen om constructieve dialogen te voeren met mensen met verschillende perspectieven. Door deze vaardigheden te ontwikkelen, kun je niet alleen misverstanden voorkomen, maar ook een inclusievere en meer samenwerkende omgeving creëren.
Sessie 5: Cultuursensitief communiceren: effectieve communicatiemodellen toegepast op persoonlijke en werkgerelateerde cases (13 maa 25)
In deze workshop leer je verschillende communicatiemodellen gebruiken die je helpen om in diverse situaties vanuit nieuwsgierigheid en respect te communiceren, ongeacht iemands achtergrond. Deze workshop bouwt voort op de kennis en vaardigheden die je in eerdere sessies hebt opgedaan over cultuursensitief communiceren.
Je wordt uitgedaagd om deze inzichten direct toe te passen op concrete situaties uit je eigen werk- en privéleven. Door te vertrekken vanuit jouw eigen cases, maak je de leerstof direct relevant en herkenbaar. We oefenen samen intensief totdat je de communicatiemodellen volledig onder de knie hebt en ze moeiteloos kunt toepassen in je dagelijkse interacties.
Na deze workshop beschik je over de tools en het zelfvertrouwen om effectief te communiceren in elke context, met respect voor diversiteit.
Zo zet je de volgende stap in het verfijnen van je cultuursensitieve communicatieskills.
Sessie 6: Cultuursensitief communiceren: interlevensbeschouwelijke dialoog (20 maa 25)
Hoe ga je om met levensbeschouwelijke symbolen en feestdagen op de werkvloer? Hoort levensbeschouwing thuis in het publieke debat, en zo ja, hoe pak je dit aan? Wat zijn de uitdagingen en grenzen?
In deze sessie onderzoeken we diversiteit vanuit een levensbeschouwelijk perspectief. We verkennen hoe culturen doordrongen zijn van levensbeschouwelijke aspecten zoals rituelen, verhalen, en ethiek, en hoe deze aspecten terug te vinden zijn in grote levensbeschouwelijke stromingen. Omgekeerd bekijken we ook hoe levensbeschouwingen beïnvloed worden door culturele elementen.
Leer hoe je een oprechte interlevensbeschouwelijke dialoog kunt voeren en ontdek praktische manieren om diversiteitssensitief te werken. Creëer een inclusieve werkplek waar iedereen zich gerespecteerd en begrepen voelt.
Sessie 7: Diversiteitssensitief communiceren: conflicthandling (27 maa 25)
Zelfs met de beste intenties kan communicatie soms leiden tot conflicten. In deze workshop leer je begrijpen waarom dat gebeurt en welke processen daarvoor verantwoordelijk zijn. Door voort te bouwen op de inzichten en vaardigheden die je in eerdere workshops hebt opgedaan, ga je concreet aan de slag met twee krachtige modellen voor conflicthandling.
Je vertrekt opnieuw vanuit eigen concrete cases, zodat je meteen ervaart hoe deze modellen werken in jouw specifieke context. Door te oefenen en te experimenteren, ontdek je welk model of welke combinatie het beste bij jou past om conflicten effectief en constructief aan te pakken.
Na deze workshop ben je in staat om conflicten beter te doorgronden en met meer zelfvertrouwen oplossingen te vinden die werken, zowel op de werkvloer als in je persoonlijke leven.
Sessie 8: AI en diversiteitssensitief communiceren : basis (17 apr 25)
In een wereld waarin generatieve AI steeds meer deel uitmaakt van ons dagelijks leven, is het belangrijk om te onderzoeken hoe deze technologie kan bijdragen aan diversiteitssensitief communiceren. In deze workshop gaan we in op de mogelijkheden van AI, maar ook op de valkuilen die kunnen ontstaan. Wat deze sessie uniek maakt, is de koppeling tussen hoe mensen, zoals je in de vorige workshops hebt ervaren, patronen in communicatie herkennen en hoe AI datzelfde proces nabootst.
Hoewel het misschien verrassend klinkt, kan AI een waardevolle 24/7 assistent zijn die je ondersteunt in het verbeteren van je communicatie. We bouwen voort op de inzichten die je eerder hebt opgedaan over communicatie en diversiteit en onderzoeken hoe AI je hierbij kan helpen.
Je ontdekt hoe AI jouw communicatie kan versterken, nu en in de toekomst!
Sessie 9: AI en diversiteitssensitief communiceren: concrete cases (24 apr 25)
In deze workshop leer je hoe je effectieve vragen stelt aan AI en hoe deze manier van denken je nieuwe inzichten oplevert. We verdiepen ons in hoe je AI op maat kunt inzetten, zowel als individu, als voor jouw organisatie of bedrijf, om diversiteitssensitief communiceren te verbeteren.
Deze afsluitende workshop helpt je om de sterktes en zwaktes van AI te begrijpen en naar je hand te zetten. Je beschikt na deze sessie over alle tools en vaardigheden die je in de eerdere workshops hebt opgebouwd, en bouwt zonder enige nood aan kennis van programmeren een gepersonalisserde AI die je kan gebruiken in je eigen werk- en leefomgeving.
Zo zet je de kroon op de weg die je hebt afgelegd naar diversiteitssensitief communiceren, met Human Intelligence, en eventueel met AI als een 24/7 beschikbare en gepersonaliseerde assistent.