Evenement afbeelding

De nieuwe conventie eetstoornissen in de huisartspraktijk: Ernstinschatting en opstart behandelplan ism de praktijkverpleegkundige

Dit voorjaar startte een nieuwe conventie Eetstoornissen waarbij de huisarts zorgt voor een gepast zorgplan. Maar hoe kan de huisarts en zijn VIHP dit op een goede manier doen? In deze opleiding krijgen huisartsenteams alle nodige bouwstenen vertrekkende van de nieuwe Vlaamse flowchart ‘Zorg bij eetstoornissen’ . Vorming olv VZW Eetexpert.

Inhoud

Deze vorming is specifiek uitgewerkt bij de nieuwe conventie eetstoornissen door het Vlaams Kenniscentrum Eetexpert voor huisartsenteams die zich -samen met hun VIHP- willen professionaliseren in de detectie en ernstinschatting, de eerste interventie, de opstart van multidisciplinair samenwerken, de (medische) behandeling en de gecontinueerde opvolging bij hun patiënten met eetstoornissen.

Deze basisvorming vertrekt vanuit wetenschappelijke aanbevelingen, die voor de huisartsenteams direct zijn vertaald in een zeer concrete flowchart en praktijkondersteuning.

De vorming bestaat uit een hybride pakket twv 8 vormingsuren waarvan de theorie online en van thuis uit kan doorgenomen worden, en de praktijk in vivo geconcretiseerd wordt tijdens een integratiedag op de arteveldehogeschool.

Programma

De vorming wordt aangeboden binnen een blended traject:

Stap 1

In de zomer starten de huisarts en de praktijkverpleegkundige met het doorlopen van een zelfstudiepakket van 4u tussen 1 juni 2024 en 10/09/24.

Uiterlijk 11/09/24 beantwoorden huisarts én VIHP elk een korte kennistest en stuurt iedereen vragen door voor de praktijkdag op 17/09/24.  

 

Stap 2

Zowel huisarts als praktijkverpleegkundige zijn fysiek aanwezig op het integratiemoment op de campus in Gent op 17/09/24 van 13.30-16.30u. Hier bouwen we verder op de inzichten uit de webinar, krijgen de deelnemers concrete praktijkfiches, en vertalen we deze inzichten naar hoe huisarts en praktijkverpleegkundige een gedegen aanpak kunnen uitbouwen op maat van hun patiënt binnen de mogelijkheden van de eigen praktijk.

 

Stap 3

Op 25/10 is er van 11u-12u30 een online terugkommoment waarin u vragen kan stellen, tips en trics kan uitwisselen met de andere praktijken en de flowchart voor uw praktijk verder kan oppuntstellen.

Vragen kunnen doorgestuurd worden tot 20/10/24

 

Doelgroep

Deze vorming is gericht naar huisartsen en praktijkverpleegkundigen die interesse hebben in het onderwerp eetstoornissen en op zoek zijn naar handvaten om deze problematiek op een gestructureerde en effectieve manier aan te pakken in de praktijk.

Prijs is voor praktijkverpleegkundige en één huisarts samen. De inschrijving dient te gebeuren op naam van de VIHP, verder bij de inschrijving kunnen de gegevens van de arts, praktijk en riziv nummer ingegeven worden, alsook een factuur aangevraagd worden.

 

Lesgevers

An Vandeputte

Directeur van het Vlaamse Kenniscentrum Eetexpert.be vzw

Zij specialiseerde zich als psychologe-gedragstherapeute ondertussen 34 jaar in de preventie en zorg bij jongeren met eet- en gewichtsproblemen en hun omgeving, geeft wekelijks vorming aan preventiewerkers en zorgverleners, en adviseert de betrokken overheden sinds 2000 bij hun zorgorganisatie en beleid ivm preventie en zorg bij eet- en gewichtsproblemen.  


Maura Sisk

Huisarts verbonden aan de dienst STUVO - Welzijn en Gezondheid KU Leuven.
Zij heeft 25 jaar ervaring als huisarts, en is vooral geïnteresseerd in de eerstelijnsopvolging van jongeren. In dat kader deed zij heel wat ervaring op in de concrete eerstelijnsopvolging van eetproblemen en eetstoornissen. Zij werkt als huisarts ondertussen meer dan 10 jaar mee met het team van KC Eetexpert bij de uitwerking van praktijkmaterialen voor huisartsteams  


Lies Depestele

Klinisch orthopedagoog-gezinstherapeut en expert zorg bij eetstoornissen in het Kenniscentrum Eetexpert. Lies haalde haar phd ivm contextgericht werken bij jongeren met eetstoornissen, en heeft veel ervaring in de zorg bij eetstoornissen. Zij coördineert de uitwerking van het zelfstudiepakket vanuit het KC Eetexpert


Praktische informatie

WANNEER?

Stap 1 (zelfstudiepakket)

doorloopt u in de periode tussen 1 juni en 10 sept 2024

 

Stap 2 (integratiemoment)

Gaat door op 17/09/2024 van 13u30 tot 16.30u

 

Stap 3 (online terugkommoment)

Gaat door op 25/10/2024 van 11u – 12.30

 

Deze vorming is impulseoproof: Tijdens deze vorming worden competenties ontwikkeld op het vlak van geïntegreerd samenwerken (eerste stappen zetten in ontwikkeling van een efficiënte samenwerking tussen huisarts en praktijkverpleegkundige), zorgcoördinatie (wie doet wat op welk moment) en populatiegerichte zorg (hoe duidelijk krijgen van de juiste doelgroep en hoe bereiken).

00
Dagen
00
Uren
00
Minuten
00
Seconden

DATUM(S)
dinsdag 17 september 2024 13:30-16:30
vrijdag 25 oktober 2024 11:00-12:30
DOELGROEP(EN)
externen
medewerkers
studenten
COMPETENTIES
Gezondheid, zorg en welzijn
CONTACT
LOCATIE
KNT
(lokaal wordt later doorgemaild)
DEEL DIT EVENEMENT