Dagindeling (overzicht uren)
09u00 Voormiddagprogramma met pauze
Plenair (Marieke Coussens)
12u15 Pauze met broodjeslunch
13u00 Namiddagprogramma met pauze
We splitsen in 2 groepen
1. Groep leerkrachten en ondersteuners die met klassen of groepen werken (max 30p) met Griet Dewitte
2. Groep therapeuten die met individuele kinderen werken (max 30p) met Nathalie Vanassche
15u45 Plenaire afronding
16u15 Einde van de vormingsdag
Inhoud
In het eerste deel van deze studiedag (voormiddag) gaan we na wat we nu wel en wat we nu juist niet weten vanuit de wetenschap over lateralisatie. We starten met een beschrijving van de term om al snel over te gaan naar de neuroplasticiteit van de hersenen. We bespreken uitgebreid één van de belangrijkste kenmerken van lateralisatie op gedragsniveau, nl. de handvoorkeur. Hoe ontwikkelt handvoorkeur zich bij het kind? Wat is het belang van handvoorkeur? We gaan ook wat dieper in op de richtingsproblemen die veel kinderen vertonen. Samen met de deelnemers kijken we of inzichten uit de literatuur kunnen bijdragen tot een antwoord op deze vragen.
Het tweede deel van deze studiedag (namiddag) is een praktijkgericht luik, waarbij we in 2 groepen werken, nl één groep met therapeuten/hulpverleners die individueel met kinderen werken en één groep met leerkrachten en ondersteuners die met groepen of klassen werken.
In de groep ‘therapeuten’ wordt vertrokken vanuit het ICF-kader om op die manier te kijken naar functiestoornissen en problemen op het vlak van activiteiten en participatie. Er wordt heel wat ruimte voorzien voor de deelnemers om mee te brainstormen en na te denken over de problemen die te maken hebben met lateralisatie.
In de groep ‘leerkrachten en ondersteuners’ worden enkele programma’s en spelmaterialen besproken om de motoriek (zowel grove als fijne als schrijfmotoriek) en het ruimtelijk inzicht te stimuleren in de klas of in kleine groepen. Deze materialen kunnen bekeken en ook uitgeprobeerd worden.
OPGELET: Kijk goed bij het inschrijven dat je de correcte NM sessie aanduidt
We eindigen met opnieuw een plenair gedeelte waarbij we bespreken waarmee en hoe we concreet aan de slag kunnen in onze eigen werksetting.
Enkele reacties van de vorige keer:
" Eye-opener wat betreft de laatste wetenschappelijke inzichten."
" Een must om op de hoogte te zijn."
" Uitgebreide bijscholing met een goede combinatie van theorie en praktijk."
Doelgroep
Ergotherapeuten, logopedisten, kinesitherapeuten, psychomotorisch therapeuten, ondersteuners, leerkrachten, zorgcoördinatoren, …
Lesgevers
Griet Dewitte is al meer dan 30 jaar werkzaam als pediatrisch kinesitherapeut. Zij deed ervaring op in de revalidatiesector, het buitengewoon onderwijs en in haar eigen privé-praktijk. Zij werkt momenteel in het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen en het Referentie Centrum Autisme van het UZ Gent . Daarnaast is zij verbonden als docent aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie. Zij is (co)-auteur van diverse publicaties rond DCD en Psychomotorische Therapie. Zij coördineert tevens het Postgraduaat ‘Psychomotorische Therapie bij kinderen en jongeren’ aan de UGent.
Marieke Coussens is al meer dan 20 jaar op zoek naar allerlei manieren om jonge kinderen -die een moeilijkere start maken in het leven- te helpen de beste versie van zichzelf te worden. Haar missie is om deze kinderen, ze noemt ze ook haar superhelden, te laten schitteren. Nadat ze enkele jaren als ergotherapeut in het revalidatiecentrum Sint Lievenspoort in Gent heeft gewerkt, leidde haar zoektocht haar naar de University of Alberta in Edmonton (Canada) waar ze de levenskwaliteit van jongeren met en zonder autisme onderzocht. Ze zette nadien deze opgedane kennis in als privé therapeut in haar eigen praktijk maar ook als docent en onderzoeker. Haar missie? Een brug bouwen tussen het werkveld en de academische wereld. Hoe? Door het combineren van een privé praktijk, het lesgeven aan de Arteveldehogeschool en onderzoek te doen over de participatie van jonge kinderen met ontwikkelingsstoornissen aan de Universiteit Gent. Met als enigste doel, het creëren van een inclusievere samenleving voor deze superhelden.
Nathalie Vanassche werkt als 27 jaar als ergotherapeute met kinderen (en hun context) met ontwikkelingstekorten, -stoornissen, leerstoornissen, gedragsstoornissen, sociaal-emotionele stoornissen, DCD... Samen met het kind, de ouders, de leerkrachten... gaat ze vanuit een multidisciplinaire setting (CAR TerKouter in Deinze) op zoek hoe ze zo goed mogelijk een antwoord kan bieden op de hulpvraag die het kind/de context stelt. Daarnaast is Nathalie ook docente in de opleiding bachelor in de ergotherapie in Vives en praktijklector binnen het postgraduaat psychomotoriek in UGent. Samen met Selket Willems bracht ze via SIG een pakket uit om heel concreet met het kind en zijn context rond zelfredzaamheid te werken. Het heet: 'Ik, ik wil het zelf kunnen.'