Evenement afbeelding

Verslavingsproblematiek & middelenmisbruik

DONDERDAG 8 MEI 2025
Middelenmisbruik in België vormt een maatschappelijk probleem, met hoge cijfers van zowel alcohol- als drugsverslaving onder verschillende leeftijdsgroepen. De overheid en verschillende organisaties zetten zich in om preventie, behandeling en rehabilitatie te verbeteren. Ondanks deze inspanningen blijft er een grote behoefte aan betere ondersteuning en interventies om de verslavingsproblematiek effectief aan te pakken.

Dagindeling

09u00  Psycho-educatie bij middelenmisbruik 
10u30  Koffiepauze
10u45  Motiverende gespreksvoering
12u15  Pauze met broodjeslunch
13u00  Oplossingsgericht denk- en werkmodel: kennismaking 
14u30  Koffiepauze
14u45  Oplossingsgericht denk- en werkmodel: toepassing
16u15  Afronding van de vormingsdag

Inhoud

Psycho-educatie (PE) bij verslavingsproblematiek en middelenmisbruik

Psycho-educatie bij middelenproblemen gaat over factoren die het gebruik beïnvloeden, de werking van middelen, de effecten en de risico’s van middelengebruik, het beloop van de problematiek, gezonde levensstijl, ondersteuningsbronnen en hulpverleningsmogelijkheden. Psycho-educatie is een onderdeel van een meer omvattend hulpverleningsproces.

Het doel van psycho-educatie binnen deze context is empowerment van mensen met (risico op) middelenproblemen en hun omgeving door hun kennis en inzicht te vergroten.

Motiverende gespreksvoering: de oplossingsgerichte coach 

Motiverende gespreksvoering (MG) bij middelenmisbruik is een cliëntgerichte methode die empathisch luisteren en het verkennen van ambivalentie gebruikt om gedragsverandering te bevorderen. Het helpt cliënten hun zelfeffectiviteit te versterken door hun eigen capaciteiten te erkennen en motiveert verandering door gerichte gesprekken. MG respecteert de autonomie van de cliënt, wat hen aanspoort verantwoordelijkheid te nemen voor hun keuzes en gedrag.

Oplossingsgericht denk- en werkmodel:  deel 1: kennismaking - what’s in the name … 

We laten je kennismaken met wat oplossingsgericht werken juist inhoudt en betekent. De visie van oplossingsgericht werken gaat ervan uit dat ieder mens altijd eigen competenties of krachtbronnen ter beschikking heeft, hoe complex en wanhopig een situatie ook moge zijn. De focus bij oplossingsgericht werken ligt op de gewenste situatie. In de begeleiding benadruk je de reeds bereikte successen van de cliënt en zet je de competenties en mogelijkheden van de cliënt in de verf. Doelen worden daarbij zeer concreet en haalbaar geformuleerd.

Oplossingsgericht denk- en werkmodel:  deel 2: toepassing bij middelenmisbruik

We gaan concreter in op wat oplossingsgericht werken kan betekenen voor en in de verslavingszorg en hoe er aan de slag kan gegaan worden met oplossingsgerichte visie en methodieken.

Doelgroep

Alle zorgverleners met interesse in dit onderwerp

Lesgever

Jan Debaene werkt al 24 jaar als hoofdverpleegkundige op de dienst acute ouderenpsychiatrie van het AZ Sint-Jan, campus Brugge. Hij is verbonden als gastdocent aan vzw De Dialoog, opleiding- en communicatiecentrum te Damme. Verder geeft hij plenaire lezingen en vormingen in diverse hogescholen en verzorgt “in house” trainingen op maat van organisaties, zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra.


 
00
Dagen
00
Uren
00
Minuten
00
Seconden
DATUM(S)
donderdag 8 mei 2025 09:00-16:15
DOELGROEP(EN)
externen
medewerkers
COMPETENTIES
Gezondheid, zorg en welzijn
CONTACT
LOCATIE
KNT
(nvt)
DEEL DIT EVENEMENT