Evenement afbeelding

SOVTE (Semi-Occluded Vocal Tract Exercises) als behandelstrategie bij hypernasaliteit

VRIJDAG 15 NOVEMBER 2024
Dit is een hands-on workshop rond het gebruik van SOVTE bij hypernasaliteit. Na het volgen van de workshop heb je inzicht en kennis rond de werking van het velofaryngeaal mechanisme en de inzetbaarheid van verschillende SOVT-technieken om hypernasaliteit te behandelen. Je verwerft inzicht in het gradueel opbouwen van de moeilijkheidsgraad van de oefeningen, i.h.k.v opbouwen van intraorale druk tijdens het spreken. Je ontvangt per techniek het materiaal en referenties rond aankoop oefenmateriaal.

Dit is een praktisch uitgewerkte workshop rond het inzetten van SOVTE bij hypernasaliteit. Deze oefeningen zijn een tool om tot een betere velofaryngeale sluiting te komen tijdens het spreken. Na het volgen van deze workshop heb je inzicht en kennis rond de werking van het velofaryngeaal mechanisme en de inzetbaarheid van verschillende SOVT-technieken om hypernasaliteit te behandelen. Je leert het instapniveau bepalen en gericht bijsturen op maat van de cliënt. Je verwerft inzicht in het gradueel opbouwen van de moeilijkheidsgraad van de oefeningen, in kader van opbouwen van intraorale druk tijdens het spreken. Je begrijpt hoe de transfer naar spontaan spreken kan gemaakt worden. Je ontvangt per techniek het materiaal (+ referenties rond aankoop oefenmateriaal). 


Inhoud

Introductie en informatie rond velofaryngeaal systeem

Theoretisch kader: SOVTE bij hypernasaliteit

  • Hïerarchie volgens Maxfield (2014)
  • Theoretisch inzicht in methodes om intraorale druk verder op te bouwen (diepte buis in water, diameter buis, IDDSI-level)
  • Link met biofeedback

Praktische workshop

  • Bubbelen in water
  • Intraorale druk gradueel afbouwen via straw phonation
  • Transfer naar spontaan spreken

Casuïstiek

  • Bespreking concrete casussen
  • Toelichting bachelorproeven rond dit topic


Programma

8.30u – 10.00u: Introductie en informatie rond velofaryngeaal systeem 

10.00u - 10.15u: Pauze 

10.15u – 12.00u: Theoretisch kader: SOVTE bij hypernasaliteit 

12.00u – 13.00u: Middagpauze 

13.00u – 14.45u: Praktische workshop: SOVTE inzetten om hypernasaliteit te reduceren  

14.45u – 15.00u: Pauze 

15.00u – 16.45u: Casuïstiek en toelichting onderzoekslijn bachelorproeven 

16.45u – 17.00u: Afsluiting en reflectie 


Doelgroep

Logopedisten, stemcoaches, … met interesse in stem en resonantie.  


Lesgevers

Sinds een aantal jaren werken Carole Chiers en Gertie Van den Driessche samen, dit in het kader van bachelorproeven rond de onderzoekslijn ‘SOVT-technieken en hypernasaleit’.

Gertie Van den Driessche is logopedist van het Stemcentrum in AZ Sint-Jan Brugge. Interdisciplinaire diagnostiek en behandeling van stemproblemen staan centraal in haar job. Ze is tevens logopedist van het Brugse Schisisteam, waar ze werkt met kinderen en volwassenen met resonantiestoornissen. 

Carole Chiers is docent binnen de opleiding Bachelor in de Logopedie van Arteveldehogeschool. Binnen de opleiding is ze actief betrokken bij de inhouden rond interventiedomein ‘stem’. Ook traint ze studenten op vlak van articulatie en stem. Daarnaast werkt ze ook als zelfstandig logopedist (stemtherapeut) in haar praktijk te Heule (regio Kortrijk). Hier begeleidt ze personen met stemproblemen (optimalisatie en revalidatie).

00
Dagen
00
Uren
00
Minuten
00
Seconden

DATUM(S)
vrijdag 15 november 2024 08:30-17:00
DOELGROEP(EN)
medewerkers, studenten & externen
externen
medewerkers
studenten
COMPETENTIES
Gezondheid, zorg en welzijn
CONTACT
LOCATIE
KNT
(nog niet gekend)
DEEL DIT EVENEMENT